In Molenrij, een dorp van 140 inwoners in Noord Groningen, werden wij hartelijk ontvangen door chefkok Sytze en zijn partner Famke. Samen runnen zij huiskamer-restaurant 't Korensant. (www.korensant.nl) Als aperitief werd huisgemaakte 'Heftige' likeur met Prosecco en sinaasappelzeste geserveerd. Het team van 't Korensant werkt met seizoensgebonden en duurzame ingredienten, streekproducten van het Groninger land. Rondvis, platvis, en schaal- en schelpdieren komen van het wad, Lauwersoog. Natuurlijk biologisch vlees. De groenten, fruit en kruiden komen zoveel mogelijk uit eigen tuin. Bij elk gerecht werd een bijpassende wijn geschonken. Gastvrouw Famke gaf hierover prettige uitleg. Sytze, Famke, team Korensant, bedankt voor het fijne en hartelijke verblijf. We hebben heerlijk gegeten en genoten van de enthousiaste en gepassioneerde uitleg bij de gerechten en wijnen!
0 Comments
Korenmolen De Zandhaas in Santpoort is bij mij om de hoek! Op de fiets haal ik er de hele spelt en verschillende volkorenmelen die ik nodig heb. (Voor bijvoorbeeld die lekkere speltsalade!) De graan- en meelproducten van De Zandhaas zijn (bijna allemaal) van biologische of ecologische oorsprong. Daar ben ik heel blij mee! Het interieur van de winkel, op de begane grond van de molen, is prachtig authentiek. Deze was oorspronkelijk van de kruidenierszaak uit de straat. Er wordt meer dan alleen maar granen verkocht in deze molen. Binnenkort maar weer eens een kijkje nemen. www.molendezandhaas.nl Op verzoek het recept van de aardbeientaart die ik vorige week op Facebook plaatste! Maak eerst het deeg voor de bodem en laat rusten in de koelkast: (recept uit 'de banketbakker' van Cees Holtkamp) In plaats van Zeeuwse bloem en bakpoeder gebruikte ik deze keer zelfrijzend bakmeel. Dat kan dus ook! Ondertussen maak je de gele room (dit kan ook makkelijk een dag van te voren) (recept uit 'de banketbakker' van Cees Holtkamp) Na het rusten het deeg dun uitrollen, ca 0,5 cm. Vet een springvorm in en bekleed deze met het deeg. Bak de bodem blind* af in een voorverwarmde oven, 180 graden. Ca. 25-30 minuten, afhankelijk van je oven... (*blind betekent in dit geval dat je een vel bakpapier in de vorm op het deeg plaatst en hierop tot aan de bovenrand (keramische)bonen of een tweede bakvorm plaatst, zodat de deegbodem z'n vorm behoudt tijdens het bakken. Als het deeg stevig en licht gekleurd is kun je het bakpapier en de bonen/vorm verwijderen en het deeg terug in de oven plaatsten om hm nog even gelijkmatig te laten bruinen.) Laat afkoelen op een rooster. Het recept voor de citroenboter: 75g roomboter 3 eieren, losgeklopt 200g suiker Sap en fijngeraspte schil van 2 à 3 citroenen Smelt de boter in een kommetje boven een pan met zacht kokend water (au bain Marie). Klop de eieren erdoor. Voeg de suiker toe en klop tot alles goed vermengd is. Voeg onder voortdurend roeren langzaam het citroensap en rasp toe. Kook ca 30 minuten boven het zachtkokende water en roer regelmatig tot het dikker wordt. Laat afkoelen. Als de bodem, de gele room en de citroenboter zijn afgekoeld kan de taart worden samengesteld. Klop de gele room met een mixer luchtig en vul hiermee de deegbodem. Leg hierop een half bakje(ca 250g) verse aardbeien, gewassen en in vieren gesneden. Hieroverheen wat citroenboter zoals hieronder te zien: Rangschik de rest van de aardbeien hieroverheen(ca 250g). Garneer met wat opgeslagen slagroom+gembersiroop en toefjes anijscress, verse muntblaadjes of andere groene decoratie. Succes en eet smakelijk!
Just married! Het bruidspaar trouwde in het centrum van Haarlem en stapte in het huwelijksbootje op weg naar huis. Waar hen een feestelijk bruiloftsdiner stond te wachten in hun mooie appartement. Cava met Haarlemse vlierbloesemsiroop The making of... Omdat de bruid van Chileense afkomst is en de bruidegom van Ierse afkomst bestond het diner uit gerechten geinspireerd op de chileense, ierse en hollandse keuken. Vooraf hollandse kazen, gerookte makreel met mierikswortelroom, Amsterdamse ossenworst, etc. Als hoofdgerecht langzaam gegaarde ierse ribeye met chileense 'pebre' en een hollands stamppotje van selderij. Natuurlijke werden er heerlijke chileense wijnen geschonken. Bruidstaartjes als dessert Citroenmelisse-merengues, lemontarts, koffiemacarons met chocolade-vulling, suikervrije carrotcake met creamcheese, mousse van pure chocolade, amaretto & aardbeien Amandelmacarons met koffiebotervulling Koffiemacarons met een vulling van pure chocolade ganache chocolade-schuimtaart met koffie-macarons en gebrande hazelnoten Drogen voordat ze de oven in gaan Stipt op tijd was het droog! Het lekkers neergezet en de gasten een fijne vaart gewenst :-D Salade van spelt, venkel, courgette en kerveldressing. Frittata met erwtjes, verse kruiden en panchetta. Chips van truffelaardappel. Korenbloempjes en Pioenrozen. Gerookte makreel. Radijs. Mortadella, spianata Romana en Salame picante. Hooidammer schapenkaas, Egmondse bollen en gorgonzola met tomatenjam. Boerenbrood en lingue. Aubergine-sesam-dip. |
Archives
Februari 2016
Categories |