Het lijken wel flinters Parmezaanse kaas wanneer ik de dunne plakjes kweepeer de oven in schuif... Ik maak chips van kweepeer! Kweepeer eet je eigenlijk nooit rauw zoals je dat met de 'gewone' peer wel doet. Dit is een bijzondere peer, een toffe. Pas na bereiding krijgt ze haar zoete honing- en vanille-achtige smaak, mmmmmh, ik ruik het nu al! De chips gebruik ik als mooie en lekkere decoratie bij bijvoorbeeld een dessert als gecarameliseerde (kwee)peren met kokosvanilleroom en crumble. Of als crispy topping van een herfstige salade. Ook bij langzaam gegaarde lamsbout smaken ze goed... Het recept. Makkelijker kan eigenlijk niet. Je hebt een kweepeer, een dunschiller én wat geduld nodig. Was de kweepeer goed en droog af. Snijd zo dun mogelijke plakjes met behulp van de dunschiller. Leg de plakjes op een grote bakplaat op bakpapier en schuif de plakjes in een op ca 80 á 90 graden voorverwarmde oven. Nu wel een beetje opletten in het begin. Niet elke oven is namelijk hetzelfde. Ze mogen niet te hard gaan, niet te snel verkleuren. Liever een uur langer in een wat koelere oven, dan te kort in een te hete... Het is een kwestie van heeeel langzaam drogen. Na 1 á 3 uur (...dat hangt dus van je oven, de dikte van de plakjes én je geduld af ;-) zouden de plakjes droog en knapperig moeten zijn, succes! Als je de chips na volledig afkoelen luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in een jampotje, dan zijn ze wel even houdbaar, zeker een week. Dit werkt alleen als ze écht super, super droog en knapperig zijn geworden.
1 Comment
Een fijn recept voor een regenachtige zondagmiddag. Een frisse zoetzure chutney met een spicy bite. Heerlijk op een stuk brood met roomboter, bij een kaasplankje, een varkenskarbonaatje... 1 eetlepel zout 1 theelepel zout 8 stevige peren, geschild, klokhuis eruit, in stukken 140 g honing 2 theelepels (geroosterde) mosterdzaadjes 4 theelepels mosterd poeder/gevijzelde mosterdzaadjes 1 volle eetlepel geraspte verse gember 1 rode ui, fijngehakt 150 ml witte wijn azijn 1 theelepel chilivlokken 1 handje gehakte verse oregano Strooi de eetlepel zout over de stukjes peer, in een vergiet. Zet een grote pan op t vuur met daarin de honing, mosterdzaadjes, mosterdpoeder, chilivlokken, gember, ui en azijn. Laat een minuut of 10 zachtjes pruttelen. Schud het overtollige vocht van de peren en voeg bij de ingrediënten in de pan. Laat ca 10-15 minuten zachtjes pruttelen en proef of t extra zout nodig heeft. Roer de gehakte oregano erdoor en vul hiermee een stuk of 4 gesteriliseerde potten. Laat op z'n kop afkoelen en plak er een etiket op. Heerlijke koeken voor het ontbijt, als tussendoor-reep of voor bij de koffie.
AMANDEL-KOKOS-KOEKEN Ingrediënten:
Werkwijze:
Mocht je deze koek niet zoet genoeg vinden, dan kun je altijd een lepel honing of ahornsiroop aan het recept toevoegen. Geinspireerd op een recept van oerkrachtvoedingsadvies.nl In mijn poging substantieel minder suiker te eten probeerde ik dit recept. Met dank aan mijn 'suikervrije' zus en Miss Natural. Het recept is hier te vinden: Binnenkort ook eens proberen met banaan ipv pompoen... Ook heel gemakkelijk zuivelvrij te maken door de yoghurt te vervangen door kokosolie en een beetje citroensap (Dankje Leen ;-)) Lunchen bij de Bokkedoorns, omdat we wat te vieren hadden! Een parel van oester op oesterblad, met een krokantje van zeewier Sucade met pompoen, rode wijn jus & sabayon van dragon Bombe van pure chocolade met daarin perzik, bitterkoekjes en amandel-roomijs Tussen de buien door op zoek naar bramen. Hebbes! Een volle struik. Niet verkeerd, ruim 2 kilo. Bramen, beetje rietsuiker en een kaneelstokje. Mooooooie kleur! 5 potten jam. De 32ste editie van het Prinsengrachtconcert stond in het teken van het 400-jarig bestaan van de Amsterdamse grachten en het 125-jarig jubileum van het Koninklijk Concertgebouworkest. Het was prachtig! Amuse: mousse van piccalilly, kruidnagelworst en broccolikaviaar (recept Librije) Diverse heerlijkheden geserveerd op een héél mooi servies van bijna 100 jaar oud. Zalm gemarineerd in venkelzaadjes, dille en vodka. Met venkel, mosterddillesaus en linzenhummus. Recht beneden ons het prachtige Prinsengrachtconcert! Soep van rivierkreeftjes met melkschuim, gepofte mosterdzaadjes en linzencress. Ragout van cantharellen met brioche en tahoon-cress. Gecarameliseerde pruimen met kokosvanilleroom en roombotercrumble. Rivierkreeftstaarten gebakken in roomboter met verse peterselie/citroen-mayonaise... (mmmmh, goed gekoelde chardonnay erbij ;-) |
Archives
Februari 2016
Categories |