Mix de ingrediënten bijelkaar de avond van te voren...
Recept: 375 gr tarwebloem (deels volkoren ook lekker) 1 theelepel droge gist 2 theelepels zout 400 ml water 1 theelepel fijngehakte verse rozemarijn (optioneel) 1 theelepel fijngehakte verse tijm (optioneel) 1 theelepel fijngehakte verse salie (optioneel) Bereidingswijze Voorbereiding:15 minuten | Bereiding:45 minuten | Extra tijd:20 uren, rijzen 1. Meng de bloem, gist en zout in een grote kom. Voeg het water en eventueel de kruiden toe en mix (met een lepel) goed door. Het deeg zal erg plakkerig zijn en ziet er wat rommelig uit. Dek de kom af met plastic folie en laat de kom 18-24 uur op kamertemperatuur staan (rond de 21 graden). 2. Het deeg is nu bubbelig en gerezen. Strooi bloem op een werkoppervlak. Leg het deeg op het werkoppervlak en bestuif het met bloem. Vouw het deeg een paar keer dubbel en vorm het dan tot een bal. 3. Leg een theedoek op het aanrecht en bestrooi dit rijkelijk met bloem. Leg de bal deeg met de naad naar onderen op de theedoek, bestrooi nogmaals met bloem en dek af met een andere (met bloem bestrooide) theedoek. Laat het deeg twee uur rijzen. 4. Verwarm een oven voor op 230 graden C een half uur voor het einde van de rijstijd. Zet een grote braadpan (ongeveer 6 liter) met deksel in de oven terwijl deze aan het voorverwarmen is. 5. Haal de braadpan voorzichtig uit de oven. Haal de deksel eraf en doe dan voorzichtig de bal deeg in de braadpan. Schud wat met de pan om het deeg gelijkmatig te verdelen. 6. Doe de deksel weer op de pan, zet in de oven en laat 30 minuten bakken. Haal dan de deksel van de pan en bak nog eens 15-20 minuten in de oven tot de korst goudbruin is. Haal het brood uit de pan en laat op een rekje afkoelen alvorens te snijden. |
Archives
Februari 2016
Categories |