![]() Aankomende zaterdag proeven we de liefde! Kom langs bij Boekhandel de Vries in Haarlem, voor een proeverijtje rondom het boek 'Proef de Liefde'. Een kookboek ontstaan door samenwerking van Anya van de Wetering/stylingbureau Kamer 465, fotograaf Arjan Benning en Creative Chef Anne Fleur Sanders! Naast proeven van al dat lekkers, is er een meet & greet. Zo kun je meteen jouw exemplaar van 'Proef de Liefde' laten signeren! Ook maakt Anya ter plekke een mooie boekenlegger voor je en staat Anne Fleur klaar voor al je vragen over de recepten. Extra leuk om zo dit mooie boek te kopen en op Valentijnsdag (of wanneer jij maar wilt ;-)) cadeau te geven aan je liefje. Waar: Boekhandel de Vries Gedempte Oude Gracht 27 2011 GK in Haarlem Wanneer: Op zaterdag 6 februari van 14:00-16:00 Welkom! www.kamer465.nl www.arjanbenning.com www.dewereldvansnor.nl www.annefleursanders.nl
1 Comment
Afgelopen zomer trouwden Karlijn & Jochem! Dit oh zo mooie bruidspaar had een te gekke locatie uitgekozen, namelijk Het Bloemenbed in Noordwijk. (http://bloemenbed.com) Daarbij een nóg te gekkere fotografe, Steef Fleur. Wauw, wat kan zij fotograferen! (http://www.studiosteeffleur.com/) Dank allemaal voor dit geweldige feest en de herinneringen hieraan! Ons boek is zo goed als gedrukt, tijd om het feestelijk te presenteren!
Op zaterdag 19 september zullen we de liefde vieren door te eten, naar gedichten en muziek te luisteren en te dansen! De kok van De Lievelinge zal een driegangen-menu bereiden. Natuurlijk zullen dit gerechten zijn uit het nieuwe boek! Kom je ook? www.dewereldvansnor.nl www.lievelinge.nl Het kookmagazine Elle Eten vult deze maand maar liefst 10 pagina's met de receptuur van Creative Chef Anne Fleur Sanders!
Lente-recepten, met veel bloemen en cress! Nu in de winkel. Mede zo mooi gemaakt door stylingbureau Kamer 465, fotograaf Arjan Benning en bloemenstylist Saskia de Valk. De eetbare bloemen en prachtige cress-soorten zijn gesponsord door Koppert Cress. Hieronder alvast een recept: Lord of the Rings Food - Perspresentatie Shadow of Mordor
Jip, de kat van onze buren, hield de pruimenoogst nauwlettend in de gaten. Zij is heel waarschijnlijk de reden waarom we dit jaar zo extreem veel bruikbare pruimen konden oogsten. (22 kg!) Voorgaande jaren aten grote zwarte (angstaanjagende) kraaien ons boompje leeg. Nu hield Jip de wacht vanaf het dak van de schuur en patrouilleerde over de schutting. Dank Jip! Lust je pruimenchutney? Omdat we alle pruimen in één keer hebben geoost, zaten er rijpe en wat minder rijpe vruchten tussen. Deze combinatie is ideaal voor het maken van een friszure chutney met structuur. Van de écht overrijpe pruimen maakte ik een lekker zoete jam, zonder daar kilo’s suiker aan toe te hoeven voegen. (recept voor de jam? Mail me, dan stuur ik het je!) Recept Pruimenchutney (Hieronder de ingrediënten voor ongeveer 4 potten) (Ik maakte 20 potten tegelijk, maar voor het gemak heb ik het recept aangepast aan de 'normale' keuken.) Ingrediënten: -1,5 kg pruimen, liefst rijpe en minder rijpe gecombineerd -100 g uien, gesnipperd -2 teentjes knoflook, fijngehakt -1 stevige appel (bijv Granny Smith), in kleine stukjes -25 g verse gemberwortel, fijngehakt of geraspt -stukje Madame Jeanette peper of Spaanse peper, naar smaak -70 ml rosé (rode of witte wijn kan ook) -50 ml appelcider azijn -2 el gembersiroop -1 el mosterdzaad -1 tl venkelzaad -snufje gemalen kruidnagel -halve theelepel gemalen kaneel -175 g rietsuiker -1 steranijs -flinke snuf zout Bereiding: Ontpit de pruimen en snijd ze in achten. Leg ze in een grote pan met dikke bodem en voeg hier alle andere ingrediënten aan toe. Schep het geheel goed om. Zet de pan op laag vuur en breng rustig aan de kook. Roer geregeld, of wanneer je even iets anders wilt gaan doen, zet de pan dan zéker op een vlamverdeler op heel laag vuur, want aanbranden gaat snél! De bereidingstijd van de chutney is afhankelijk van de breedte van de pan, de hoogte van het vuur en het vochtgehalte in de pruimen en kan variëren tussen ongeveer 1 en 3 uur... Mijn motto, neem de tijd en laat de chutney zo langzaam en gecontroleerd mogelijk inkoken waarbij je vaak genoeg roert! Proef de chutney zo nu en dan (héét!) en voeg naar smaak wat extra zout, Spaanse peper en/of suiker toe. De smaak van de chutney kan natuurlijk uiteenlopen, er zijn zoveel soorten pruimen... zoete, zure, stevige, sappige, etc... Maak er wat lekkers van! De chutney is klaar wanneer de gewenste dikte en smaak is bereikt. (Na afkoelen - in de potjes - wordt deze nog ietsjes dikker en intenser van smaak. Zet, terwijl de chutney staat te pruttelen, ca. 4 lege, schone jampotten in een andere pan en schenk hier voldoende kokend water op zodat de potjes en deksels onder staan. Breng opnieuw aan de kook voor ongeveer 10-15 minuten. Haal de potjes en deksels voorzichtig uit de pan met een keukentang en laat uitlekken op een schone droge theedoek. Vul ze met de nog hete chutney en sluit strak af met de deksels. Keer de potjes om en laat volledig afkoelen. Wanneer je de chutney in deze gesteriliseerde potjes bewaart is deze zeker een jaar houdbaar. En, waarschijnlijk, wordt de smaak dus alleen maar beter naarmate je de potjes een paar weken laat staan. Lukt dat? ;-) Heerlijk bij een kaasplankje, winterse stamppotten, een schepje door het stoofvlees of op je boterham! ![]() Succes, veel Plezier en Eet Smakelijk! ![]() Styling- en Productiebureau Kamer 465 staat bekend om hun prachtige publicaties in de mooiste tijdschriften van Nederland. (www.kamer465.nl) Een taartje voor hen bakken zag ik dus wel zitten. Want ook deze productie zal vast en zeker weer een bijzondere zijn... Hopelijk worden de foto's binnenkort geplaatst in het blad Residence. (www.residence.nl) Dan zal ik het recept voor deze wortel-sinaasappeltaart & pure chocolade met jullie delen via een nieuwsbrief! (nog niet ingeschreven voor de nieuwsbrief? Dat kan hier!) Een heel verrassend hartig gerecht met een zoet tintje, geïnspireerd op een recept uit het Franse kookboek 'A Propos Bistro'. Lever combineert heel goed met zoet. Daarom ook dat de veel mensen gebakken lever vaak eten met rode kool en appeltjes of gecaramelliseerde uien. In dit recept gebruik ik een Pedro Ximenez Sherry uit Andalousie in plaats van port. Toevallig, omdat ik deze fles nog open had staan en de volle zoete smaak hiervan heel goed vind passen bij de aardse smaak van lever. Zowel port als sherry zijn beide heel geschikt. Het snufje kaneel geeft het gerecht nog een extra zoet tintje. De parfait is heerlijk bij de borrel als 'ambachtelijke paté' of als voorgerecht met een frisse salade, cornichons of kappertjes, tuinkers en wat knapperig brood. Glaasje gekoelde Pedro Ximenez erbij? Hierboven het originele recept. Hieronder de ingrediënten die ik gebruikte. Ingrediënten: 600 g biologische kippenlevertjes 250 ml melk 1 tl zeezout 1 ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 eetlepel walnotenolie 5 jeneverbessen 100 ml Pedro Ximenez Sherry (of Port) 150 g + 50 g roomboter 1 snufje kaneel 1 snufje geroosterde venkelzaadjes vermengd met wat verse of gedroogde thijm 1 bosje verse dragon zout/peper Bereiding:
-Maak de kippenlevertjes schoon door stukjes vet en peesjes weg te snijden. Laat ze heel of snijd ze in 3-en of kleiner wanneer je een fijnere parfait wenst. Leg de kippenlevertjes ongeveer 1 uur in de koude melk en wat zeezout. Bewaar in de koelkast. (Melk haalt de iets bittere smaak van de levertjes weg, het zout haalt het laatste bloed uit de levertjes, hierdoor worden ze zachter van smaak) -Giet de kippenlevertjes af en dep ze droog met keukenpapier. -Fruit de ui en knoflook in de walnotenolie goudbruin. Voeg de kippenlever en de jeneverbessen toe. Laat alles kort bakken op hoog vuur. -Blus af met de sherry en schraap de aanbaksels goed van de bodem. Laat inkoken op matig vuur tot de sherry heel stroperig is. -Vermeng de inhoud van de pan met 150 gram roomboter, voeg een snufje kaneel en zout/peper naar smaak toe. -Verdeel het mengsel over kleine patévormen, ramekins of een kleine (oven)schaal. Zet koel weg. -Haal ondertussen de blaadjes dragon van de takjes en hak deze grof. -Smelt de 50 gram boter (niet te hard verwarmen, maar net tot het vloeibaar is). Voeg de dragon toe en giet hem over de patés en bestrooi ze met de venkelzaadjes en thijm. Laat de boter weer stollen in de koelkast. (je kunt de verse dragon ook door het levermengsel roeren voordat deze voor t eerst de koelkast in gaat) -Let op: eet deze paté binnen vier dagen of vries h'm in. "Duivekater of deuvekater is een traditioneel feestbrood dat voornamelijk in de streek ten noorden van Amsterdam(Nieuwendam, IJmond en Zaanstreek) wordt gebakken. Het is een langgerekt ovaal, zoet witbrood, dat rond Pasen, Pinksteren en met de kerstdagen wordt gegeten. De echte Noord-Amsterdamse of Zaanse duivekater is een zogenaamd vloerbrood, dat wil zeggen op de plaat gebakken, dus niet in een bakvorm. In veel plaatsen wordt/werd duivekater alleen met Pasen gegeten." (bron: Wikipedia) Hoewel de duivenkater van origine dus een vloerbrood is, bak ik h'm toch in een vorm...! Dit naar aanleiding van het bakboek wat een paar jaar geleden werd samengesteld voor 'de Zeeuwseknop Bakvorm'. (http://www.zeeuwseknop.nl) Ik werd gevraagd hier een aantal recepten voor aan te leveren, speciaal geschikt voor dit bakblik. Mocht je dit bakblik niet hebben, geen probleem. Zoals hierboven vermeld is het dus officieel helemaal niet de bedoeling dat een duivekater in een blik wordt gebakken. (maak in dat geval zelf een mooie vorm met inkepingen of vlecht het brood...) Ingrediënten: 400 gram bloem 75 gram suiker of honing 1,5 dl. melk 20 gram verse gist of 7 gram gedroogde 40 gram gesmolten boter (niet te heet verwerken) rasp van een halve citroen beetje zout losgeklopt eiwit om het brood te bestrijken Bereiding: Meng 150 gram bloem met de gist en 1,5 dl. melk. Dit noem je een zetsel. Laat dit beslagje 30 minuten rijzen. Vet het bakblik goed in met boter, zorg dat het egaal gebeurt en dat er geen klontjes achterblijven. Verwarm de oven voor op 225 graden. Doe de rest van de ingrediënten bij het zetsel en kneed alles tot een soepel deeg. Het makkelijkst gaat dit met een standmixer met deeghaken, maar met de hand kan ook. Vorm een mooie ronde egale plak van het deeg en leg deze met de mooiste kant naar beneden in het blik. Beetje aandrukken in de kuiltjes. Laat het zo’n 30 minuten rijzen met een theedoek erover. Bak ongeveer 15 minuten in de oven op 225 graden. Kiep het brood uit de vorm op een bakblik en bestrijk de mooie kant met eiwit. Leg het brood nogmaals 15 tot 20 minuten in de oven tot deze goudkleurig is. Serveer met roomboter! En voor de lekkerbek met lemoncurd. (recept hier (halverwege)) Succes en eet smakelijk!
Ben benieuwd hoe jouw duivekater is geworden, ik vind het altijd leuk een fotootje te ontvangen of een berichtje hieronder. Fijne Paasdagen! |
Archives
Februari 2016
Categories |