Jip, de kat van onze buren, hield de pruimenoogst nauwlettend in de gaten. Zij is heel waarschijnlijk de reden waarom we dit jaar zo extreem veel bruikbare pruimen konden oogsten. (22 kg!) Voorgaande jaren aten grote zwarte (angstaanjagende) kraaien ons boompje leeg. Nu hield Jip de wacht vanaf het dak van de schuur en patrouilleerde over de schutting. Dank Jip! Lust je pruimenchutney? Omdat we alle pruimen in één keer hebben geoost, zaten er rijpe en wat minder rijpe vruchten tussen. Deze combinatie is ideaal voor het maken van een friszure chutney met structuur. Van de écht overrijpe pruimen maakte ik een lekker zoete jam, zonder daar kilo’s suiker aan toe te hoeven voegen. (recept voor de jam? Mail me, dan stuur ik het je!) Recept Pruimenchutney (Hieronder de ingrediënten voor ongeveer 4 potten) (Ik maakte 20 potten tegelijk, maar voor het gemak heb ik het recept aangepast aan de 'normale' keuken.) Ingrediënten: -1,5 kg pruimen, liefst rijpe en minder rijpe gecombineerd -100 g uien, gesnipperd -2 teentjes knoflook, fijngehakt -1 stevige appel (bijv Granny Smith), in kleine stukjes -25 g verse gemberwortel, fijngehakt of geraspt -stukje Madame Jeanette peper of Spaanse peper, naar smaak -70 ml rosé (rode of witte wijn kan ook) -50 ml appelcider azijn -2 el gembersiroop -1 el mosterdzaad -1 tl venkelzaad -snufje gemalen kruidnagel -halve theelepel gemalen kaneel -175 g rietsuiker -1 steranijs -flinke snuf zout Bereiding: Ontpit de pruimen en snijd ze in achten. Leg ze in een grote pan met dikke bodem en voeg hier alle andere ingrediënten aan toe. Schep het geheel goed om. Zet de pan op laag vuur en breng rustig aan de kook. Roer geregeld, of wanneer je even iets anders wilt gaan doen, zet de pan dan zéker op een vlamverdeler op heel laag vuur, want aanbranden gaat snél! De bereidingstijd van de chutney is afhankelijk van de breedte van de pan, de hoogte van het vuur en het vochtgehalte in de pruimen en kan variëren tussen ongeveer 1 en 3 uur... Mijn motto, neem de tijd en laat de chutney zo langzaam en gecontroleerd mogelijk inkoken waarbij je vaak genoeg roert! Proef de chutney zo nu en dan (héét!) en voeg naar smaak wat extra zout, Spaanse peper en/of suiker toe. De smaak van de chutney kan natuurlijk uiteenlopen, er zijn zoveel soorten pruimen... zoete, zure, stevige, sappige, etc... Maak er wat lekkers van! De chutney is klaar wanneer de gewenste dikte en smaak is bereikt. (Na afkoelen - in de potjes - wordt deze nog ietsjes dikker en intenser van smaak. Zet, terwijl de chutney staat te pruttelen, ca. 4 lege, schone jampotten in een andere pan en schenk hier voldoende kokend water op zodat de potjes en deksels onder staan. Breng opnieuw aan de kook voor ongeveer 10-15 minuten. Haal de potjes en deksels voorzichtig uit de pan met een keukentang en laat uitlekken op een schone droge theedoek. Vul ze met de nog hete chutney en sluit strak af met de deksels. Keer de potjes om en laat volledig afkoelen. Wanneer je de chutney in deze gesteriliseerde potjes bewaart is deze zeker een jaar houdbaar. En, waarschijnlijk, wordt de smaak dus alleen maar beter naarmate je de potjes een paar weken laat staan. Lukt dat? ;-) Heerlijk bij een kaasplankje, winterse stamppotten, een schepje door het stoofvlees of op je boterham! Succes, veel Plezier en Eet Smakelijk!
2 Comments
Erik
16/7/2022 10:43:33
Ik heb 'm deze week gemaakt. Uiteraard met wat kleine improvisaties, zoals dat gaat bij dit soort recepren. Hij is lekker!
Reply
Leave a Reply. |
Archives
Februari 2016
Categories |