"Duivekater of deuvekater is een traditioneel feestbrood dat voornamelijk in de streek ten noorden van Amsterdam(Nieuwendam, IJmond en Zaanstreek) wordt gebakken. Het is een langgerekt ovaal, zoet witbrood, dat rond Pasen, Pinksteren en met de kerstdagen wordt gegeten. De echte Noord-Amsterdamse of Zaanse duivekater is een zogenaamd vloerbrood, dat wil zeggen op de plaat gebakken, dus niet in een bakvorm. In veel plaatsen wordt/werd duivekater alleen met Pasen gegeten." (bron: Wikipedia) Hoewel de duivenkater van origine dus een vloerbrood is, bak ik h'm toch in een vorm...! Dit naar aanleiding van het bakboek wat een paar jaar geleden werd samengesteld voor 'de Zeeuwseknop Bakvorm'. (http://www.zeeuwseknop.nl) Ik werd gevraagd hier een aantal recepten voor aan te leveren, speciaal geschikt voor dit bakblik. Mocht je dit bakblik niet hebben, geen probleem. Zoals hierboven vermeld is het dus officieel helemaal niet de bedoeling dat een duivekater in een blik wordt gebakken. (maak in dat geval zelf een mooie vorm met inkepingen of vlecht het brood...) Ingrediënten: 400 gram bloem 75 gram suiker of honing 1,5 dl. melk 20 gram verse gist of 7 gram gedroogde 40 gram gesmolten boter (niet te heet verwerken) rasp van een halve citroen beetje zout losgeklopt eiwit om het brood te bestrijken Bereiding: Meng 150 gram bloem met de gist en 1,5 dl. melk. Dit noem je een zetsel. Laat dit beslagje 30 minuten rijzen. Vet het bakblik goed in met boter, zorg dat het egaal gebeurt en dat er geen klontjes achterblijven. Verwarm de oven voor op 225 graden. Doe de rest van de ingrediënten bij het zetsel en kneed alles tot een soepel deeg. Het makkelijkst gaat dit met een standmixer met deeghaken, maar met de hand kan ook. Vorm een mooie ronde egale plak van het deeg en leg deze met de mooiste kant naar beneden in het blik. Beetje aandrukken in de kuiltjes. Laat het zo’n 30 minuten rijzen met een theedoek erover. Bak ongeveer 15 minuten in de oven op 225 graden. Kiep het brood uit de vorm op een bakblik en bestrijk de mooie kant met eiwit. Leg het brood nogmaals 15 tot 20 minuten in de oven tot deze goudkleurig is. Serveer met roomboter! En voor de lekkerbek met lemoncurd. (recept hier (halverwege)) Succes en eet smakelijk!
Ben benieuwd hoe jouw duivekater is geworden, ik vind het altijd leuk een fotootje te ontvangen of een berichtje hieronder. Fijne Paasdagen!
2 Comments
Madeleine
11/4/2014 10:51:27
Hij ziet er perfect uit!! Zal vast ook heel erg lekker zijn, beter dan die van AH die ik deze week in Haarlem kocht.
Reply
Riky
11/4/2014 16:06:19
Ga van de week meteen proberen . Ziet er gezellig uit met de Paasdagen !! Leuk recept .
Reply
Leave a Reply. |
Archives
Februari 2016
Categories |