Anne Fleur Sanders Creative Chef
  • home
  • Food Design
  • Chocolade
  • reacties
  • contact
  • over Anne Fleur
    • Food Styling >
      • bruidstaart
  • home
  • Food Design
  • Chocolade
  • reacties
  • contact
  • over Anne Fleur
    • Food Styling >
      • bruidstaart

blog

Tomatentaart met verse oregano

5/3/2014

0 Comments

 
Ok, dat klopt, pas in de zomer zijn tomaten op z'n lekkerst. Maar omdat de zon nu al zo z'n best doet zomers over te komen, deel ik graag alvast dit lekkere recept met jullie. 

Met dit recept kun je trouwens eindeloos variëren. Probeer het gerust ook eens met de seizoensgroenten van deze maand (maart): Knolselderij, Paddenstoelen, Pastinaak, Pompoen, Prei, Rode biet, Schorseneren, Spinazie, Uien of Wortelen... (Tips nodig over hoe je een van deze andere groenten kunt verwerken in een taart? Mail me of laat hieronder een berichtje achter.)
Foto
Ingredienten (voor ca 4-6 personen):
  • 350 gram cherry-tomaatjes (rode, gele, groene doorelkaar is ook mooi)
  • zout
  • zwarte peper
  • 2 eieren
  • 400 ml slagroom
  • 150 g geraspte kaas (Parmezaanse of een pittig belegen)
  • 40 g gesmolten boter
  • 200 gram filo deeg
  • 1 bosje verse oregano (of majoraan)
  • olijfolie
  • wat cress/tuinkers of verse kruiden ter garnering
  • optioneel: sla, olie, azijn, mosterd, honing.
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. 
Snijd de tomaatjes in tweeën, leg in een vergiet en bestrooi met zout en peper. (Het toevoegen van het zout haalt extra smaak naar boven en vermindert de hoeveelheid vocht in de taart.)
Laat ze ongeveer een halfuurtje uitlekken in het vergiet, terwijl je ondertussen verder gaat met het recept.

Haal het filodeeg uit de vriezer en laat rustig ontdooien in de verpakking.

Voor de vulling:
kluts de eieren in een kom samen met de room, geraspte kaas, wat zout en peper. 

Voor het deeg:
Vet een ondiepe taartvorm (ca 28 cm diameter) in met boter. Het makkelijkste is zo'n vorm met losse bodem. (twee of drie kleinere vormpjes kunnen ook. De baktijd zal dan iets korter zijn.) 
Bedek de vorm of vormpjes met een laagje filodeeg, vermijd gaten. Bestrijk het deeg met boter en bedek nogmaals met een laagje deeg. Druk goed aan. Herhaal dit 4 a 5 keer tot een stevige bodem ontstaat.
Foto
Verdeel het roommengsel gelijkmatig over de bodem. Leg de halve tomaatjes hierop, met de gesneden kant naar boven.

Pluk de blaadjes van de kruidentakjes en meng ze met wat olijfolie. Sprinkel ze uit over de taart.

Bak de taart goudbruin, onderin de voorverwarmde oven, ongeveer 40 tot 45 minuten.

Laat even staan om iets te laten opstijven. Versier met was cress of verse kruiden en serveer met een frisse salade.
Koud is de taart ook heerlijk.
(Voor een eenvoudige dressing; gelijke delen olie en azijn mengen met een theelepel mosterd , een theelepel honing en wat vers gemalen peper.)
Foto
NB. Je kunt het filodeeg ook naar binnen vouwen. Zo krijg je een gesloten taart. 

Probeer deze taart ook eens met andere ingredienten. In plaats van tomaatjes bak wat verschillende paddestoelen met een klein teentje knoflook, peper en zout. En roer door het ei-mengsel een eetlepel truffeltapenade… of een paar lepels gekookte quinoa?

Ook met de soort kaas kunt je varieren. Gebruik eens een keer een blauwaderkaas…

Veel succes en alvast eet smakelijk!
Hoor graag of jouw taart is gelukt!
0 Comments



Leave a Reply.

    Archives

    Februari 2016
    December 2015
    November 2015
    Augustus 2015
    April 2015
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    December 2013
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013
    Augustus 2013
    Juli 2013
    Juni 2013
    Mei 2013
    April 2013
    Maart 2013
    Februari 2013
    Januari 2013
    December 2012
    November 2012
    Oktober 2012
    September 2012
    Augustus 2012
    Juli 2012
    Juni 2012

    Categories

    Alles
    Hulp
    Kitchen Aid
    Messen

    RSS-feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.