Anne Fleur Sanders Creative Chef
  • home
  • Food Design
  • Chocolade
  • reacties
  • contact
  • over Anne Fleur
    • Food Styling >
      • bruidstaart
  • home
  • Food Design
  • Chocolade
  • reacties
  • contact
  • over Anne Fleur
    • Food Styling >
      • bruidstaart

blog

mijn 10 favoriete keukenhulpjes

4/2/2014

6 Comments

 
Af en toe krijg ik vragen over welk apparaat ik híer voor gebruik en welke pan dáárvoor, wat zijn goede koksmessen, welke snijplank zou ik kiezen... 
Het leek me daarom leuk jullie eens een kijkje in mijn keuken te geven. 
Of deze producten de beste zijn weet ik niet, maar mij helpen ze in ieder geval elke dag! 
FotoKitchen Aid Artisan
1. Kitchen Aid

Hoe zou ik zonder kunnen?! Ik gebruik h’m dagelijks!
Ideaal voor taartbeslag, taartvulling, taarttopping, mousse, brooddeeg, pizzadeeg, pastadeeg en natuurlijk meringues en macarons!
Toen ik vorige week 300 amandelmeringues aan het maken was schoot er door mijn hoofd “wat nu als deze vriend er vandaag mee ophoudt………”


FotoRubbermaid
2. Pannenlikkers

De beste aanvulling op de Kitchen Aid. Hoe schraap je anders een kom in een handomdraai leeg? 
Zou t niet over m’n hart kunnen verkrijgen ook maar een eetlepel slagroom of gesmolten chocolade te verspillen.
Ook de hittebestendige varianten zijn top. Hiermee roer je in je pannen, flip je een pannekoek om of schep je je sauspan tot op de bodem leeg.


Foto
3. Lege Flessen & Jampotjes

Mijn man irriteert zich er zichtbaar aan, maar voor mij zijn lege flessen en jampotjes een uitkomst!
Ik bewaar er vers gemaakte bouillon in, huisgemaakte chutneys, jams en zelfs leftovers. 
Ook een thee-to-go is goed te doen in een pot met deksel.
Wanneer je hete vers getrokken bouillon in een uitgekookte glazen fles met goed sluitende dop doet kun je deze zeker een week bewaren.
(favoriet bijbehorend geluid: na ongeveer een uur hoor je de deksel ‘ploppen’, heerlijk geluid, dan weet je dat de fles goed afgesloten is!)
Ook als vaasjes doen ze t goed…


FotoWusthof Dreizack
4. Messen & Dunschiller

Eigenlijk heb ik aan 4 messen in mijn keuken voldoende. Daar doe ik alles mee.
- Een goed scherp koksmes, niet te groot, niet te klein. Regelmatig (laten) slijpen. (en NOOIT in de afwasmachine! N.B. Waar zou ik zijn zonder afwasmachine… want bij mij gaat ALLES in de afwasmachine, BEHALVE dus mijn profi messen en mijn Creuset-pan. ;-))
- Een goed broodmes waarmee je moeiteloos door stevige knapperige korsten heen kunt snijden…
- En aardappelschilmesje. Dat kan er prima eentje van de xenos zijn. Want ook deze gaat gewoon in de afwasmachine. (daarom heb ik er stiekem ook meer dan eentje, een stuk of 5??)
- Een dunschiller, nog geen euro per stuk bij de Blokker, maar onmisbaar. 


FotoLe Creuset
5. Creuset-pan

Ja natuurlijk, die staat ook op mijn inventaris. 
Gebruik h’m vaak. Ideaal voor bouillons, stoofgerechten en zelfs brood.
Een erg leuk idee en recept van Yvette van Boven; zij gebruikt haar Creuset pan als mini-oven. Het recept is te vinden in haar boek 'Homemade'.

Enige nadeel van deze pan… Hij is zo ongelofelijk ZWAAR! Ik kijk meestal niet uit naar het afwassen ervan.


FotoJoseph Joseph
6. Snijplank

Een echte uitkomst in iedere keuken. De snijplank van Joseph Joseph. Heb er al een aantal versleten, maar ik gebruik h’m dan ook extreem vaak.
De plank heeft een aflopend oppervlak waardoor eventuele sappen niet van je plank aflopen, deze worden opgevangen. Hij kan in de afwasmachine. En z’n beste eigenschap is de antisliprand; een plank die altijd stevig op het aanrecht ligt!


FotoPlenty Easypull
7. Keukenrol

Geen uitleg nodig dacht ik zo.
Deze houder ontneemt je géén kostbare ruimte van het aanrecht en is perfect in gebruik.



FotoFresh and Eazy
8. Huishoudfolie

Een van mijn grootste ergernissen is hiermee de wereld uit: voorgeperforeerd huishoudfolie! Plasticfolie wat met 1 hand af te scheuren is zonder gedoe. Wie wil dat nou niet?



FotoMicroplane
9. Raspen

Verse mierikswortel & wasabi, citroenschil, gember, knoflook, nootmuskaat, etc, alles in een handomdraai geraspt met mijn onverwoestware Micoplane rasp.
De fijne kocht ik in Amerika, maar ze zijn ook in Nederland al een tijdje heel goed verkrijgbaar, in alle soorten en maten. De grove is voor kaas, chocolade, etc…


FotoFoodsaver
10. Foodsaver

Inmiddels kan ik niet meer zonder; mijn vacumeerapparaat.
Bij mijn groothandel koop ik de lekkerste hele bio kazen, snijd ze in stukken en verpak ze per pond of kilo. (ja hoor, bij mij te koop ;-))
Ook ingemaakte tomaatjes, homemade paté, gerookte makreel, ingelegde zalm, fijne vleeswaren, etc. blijven langer houdbaar wanneer je ze op deze manier verpakt.
Ook zit er een aparte sealfunctie op. Dus wanneer er 300 meringues apart verpakt moeten worden in cellofaan is dit apparaat top!


Ik hoop natuurlijk dat dit een behulpzame blogpost was. Heb je vragen op opmerkingen? Ik hoor ze graag! Plaats je reactie hieronder of zoek me op op Facebook of Twitter...
6 Comments
Dimitry
4/2/2014 14:29:10

Jouw lijst heeft behoorlijk wat overlap met de mijne. Ik heb een Kenwood Chef maar die doet het zelfde als een KitchenAid. Ik gebruik vooral weckpotten om dingen op te slaan. Op mijn lijstje staan nog een sauspan, losse inductieplaat met instelbare temperatuur en een thermometer voor het meten van de kerntemperatuur van vlees en vis in de oven. Ik slijp mijn messen zelf met een aanzetstaal en als het nodig is een Fiskars Rolsharp.

Als ik jouw enthousiaste verhalen lees over de vacumeermachine, dan zou dat ook wel iets voor mij kunnen zijn. Heb je ook een sous-vide apparaat?

Reply
Anne Fleur link
5/2/2014 00:49:09

hee dimitry!

Heb nooit met de Kenwood gewerkt, altijd een zwak gehad voor de Kitchen Aid... Werkt-ie fijn?

Heb geen sous-vide, die staat weer op een ander lijstje, mijn verlanglijstje! Op dat zelfde lijstje staat een grotere keuken... ;-)

Ik heb moeite met het zelf slijpen van mijn messen. Zou dat weleens goed willen leren. Heb een keramische slijper.

Heb ook een kernthermometer die ik veel gebruik. En nog veeeeel meer handige tools... maar de fijnste 10 staan hier beschreven.

Ben inderdaad heel erg tevreden over mijn vacumeerapparaat, aanrader!

Reply
Rike link
5/2/2014 00:05:41

Ha, die fijne rasp van microplane heb ik sinds kort. Heel prettig om niet meer mijn vingertoppen mee te raspen bij het laatste stukje nootmuskaat! Ik sta helemaal achter je tekst!

Reply
Anne Fleur link
5/2/2014 01:12:34

Hallo Rike!

Fijn he, die rasp! En het lijkt wel of hij eeuwig scherp blijft. Heb m'n eerste nu een jaar of 4 en hij raspt nog als op dag 1.
Veel plezier er mee!

Reply
Peter link
5/2/2014 01:07:54

Goeie lijst, ik heb veel hetzelfde spul staan. De keukenrolhouder gaat op m'n verlanglijst!

Maar mag ik nog wat aanvullingen doen?

Chinees koksmes
http://www.wellens.nl/shop/product/1409/chinees-hakmes
Ik gebruik hem overal voor: fijn snipperen zonder je knokkels te raken, lamskoteletten doormidden hakken, dunne plakken snijden. Met het brede lemmet schep je een hele gehakte ui zó van de snijplank de pan in. Je kan 'm exorbitant duur kopen, gemaakt van door Japanse maagden gesmeed damaststaal. Als je het geld hebt: vooral doen. De mijne kostte nog geen tientje bij de toko en gaat al zeker twintig jaar mee. Tip: zelf opnieuw slijpen en dan alléén aan de rechterkant van het lemmet - links voor linkshandigen - transformeert een goedkoop mes tot een Japans precisie-instrument voor haarfijne rechte sneden.

Knoflookpers van IKEA
http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/00089163/
Een geperste teen knoflook smaakt anders dan een gehakte. Helaas bakken de meeste knoflookpersen er niks van, ze persen maar een klein beetje knof door de gaatjes, en het grootste gedeelte komt onverrichterzake langs de pers naar buiten. Ook sommige persen van meer dan 30 euro doen dit. Waardeloos.
Deze knoflookpers van IKEA sluit zo strak aan dat je teentjes er gewoon helemaal uitkomen. Zoals het hoort. En dat voor €3,95.

Messenslijper
http://static.mijnwebwinkel.nl/winkel/trendydesign/full28194068.jpg
Dit retro dingetje is nog van m'n moeder geweest. Onmisbaar. Eena per maand de messen erdoorheen, dan even met het aanzetstaal afbramen en je messen zijn weer professioneel scherp. Op marktplaats te koop voor drie keer niks.


Waar ik over twijfelde, was of ik m'n Magimix erop moest zetten. Daar heb ik een haat-liefdeverhouding mee: hij hakt, mengt, klopt, pureert en snijdt álles, en is vooral in kleine porties goed thuis. Maar het is een beroerd onhandig ding om in elkaar te zetten en een absolute ramp om schoon te maken. Ik hou van 'm, maar niet zoals ik van m'n Kithen Aid of m'n knoflookpers hou.

Reply
Anne Fleur link
5/2/2014 02:07:37

Hoi Peter,

Dank voor je leuke reactie!

Ben het helemaal met je eens dat je inderdaad niet altijd het duurste van het duurste hoeft aan te schaffen.

Goeie tip die knoflookpers van Ikea! Ik heb zelf ook een goedkoop simpel ding (de goedkoopste van de Duikelman, 7,95 ofzo) Deze gaat ook gewoon zonder schuldgevoel de afwasmachine in. Wat ook niet altijd de bedoeling is met duurdere...

Wbt de Magimix. Heb hier veel mee gewerkt. Zou er ook graag eentje in mijn eigen keuken willen, maar heb op dit moment weinig ruimte daarvoor. En, inderdaad, wat een afwas... Welk type motor heb jij? Ben je tevreden met z'n capaciteit?

Ik zal me eens gaan verdiepen in het slijpen van messen. Ik vind dat ik dat ook eens profi zou moeten kunnen!


Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Archives

    Februari 2016
    December 2015
    November 2015
    Augustus 2015
    April 2015
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    December 2013
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013
    Augustus 2013
    Juli 2013
    Juni 2013
    Mei 2013
    April 2013
    Maart 2013
    Februari 2013
    Januari 2013
    December 2012
    November 2012
    Oktober 2012
    September 2012
    Augustus 2012
    Juli 2012
    Juni 2012

    Categories

    Alles
    Hulp
    Kitchen Aid
    Messen

    RSS-feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.