Vandaag is het Valentijnsdag… Tijd voor wat symboliek! Ik bak hartvormige amandelmeringues. Een traditionele smaakcombinatie van bitter en zoet, net als in de liefde… (vooral bitter? Ja, eigenlijk wel, want het is even een aanslag op je suikerinname…! Het is me nog niet gelukt suikervrije schuimpjes te maken. Iemand een idee?) Het boek ‘De Banketbakker’ van Cees Holtkamp is een leuk uitgangspunt voor veel van mijn baksels. Het basis-recept voor meringues gebruik ik geregeld. Ingredienten -3 eiwitten (of ca 100g gepasteuriseerd eiwit) -snufje zout -150g fijne suiker -merg van ½ vanillepeul -100g poedersuiker -2el amandelsiroop (bijv van Monin) -5el amandelmeel of amandelschaafsel Verwarm de oven op 100 graden, hete lucht. Bedek een aantal bakblikken met bakpapier. Klop het eiwit en de snuf zout stijf met een elektrische mixer. Een Kitchen Aid is hier ideaal voor omdat je in totaal wel een kwartiertje aan het mixen bent! (NB. Wanneer je gebruik maakt van een Kitchen Aid is het slim om het recept te verdubbelen, ik heb gemerkt dat 3 eiwitten een te kleine hoeveelheid is om lekker te kunnen kloppen in dit grote apparaat…) Wanneer de eiwitten goed stijf zijn voeg je beetje voor beetje de fijne suiker toe. Goed blijven mixen tot alle suikerkristallen zijn opgelost. Dit kun je goed testen door af en toe een klein likje te nemen. Wanneer het nog knispert tussen je tanden ben je nog niet klaar. Dit duurt wel een minuut of 10. Ondertussen kun je het vanillemerg toevoegen. De massa wordt steeds dikker en steviger. Zet nu de mixer op de laagste stand en voeg lepel voor lepel de poedersuiker toe. Dit kan lekker stuiven, dus rustig aan. Voeg ook de amandelsiroop toe. Klop dit tot een glanzende, stevige, egale massa is ontstaan. Dit duurt een paar minuten. Schep het mengsel in een spuitzak met glad mondje. Spuit hartjes op de met bakpapier bedekte bakblikken en bestrooi met het amandelmeel of amandelschaafsel.
Schuif de meringues ongeveer een uur in de voorverwarmde oven. Check na ca 45 minuten of de meringues misschien al een beetje van het bakpapier loslaten. (is afhankelijk van de grootte en dikte van je hartjes) Is dit het geval? Klop dan even op de bodem van het schuimpje, klinkt dit hol, dan zijn ze klaar. Laten de meringues wel goed los van het bakpapier, maar klinken ze nog niet helemaal hol? Dan kun je er ook voor kiezen ze al uit de oven te halen. De binnenkant blijft dan lekker ‘chewy’… Bewaar in een luchtdichte trommel. Zeker een week houdbaar. Veel bakplezier!
0 Comments
Leave a Reply. |
Archives
Februari 2016
Categories |